Fotbollslegendarens föräldrahem

Ett vitt vackert putsat hus utmed Järnvägsgatan – det var här Nils Liedholm föddes 1922. Familjen ägde ett hyreshus med fem lägenheter och en klädesbutik; E.F. Liedholm Manufaktur & Kappor. Fadern Erik Fredrik sålde damkläder och tyger i sin butik.

Huset är byggt 1912 i tre våningar av trä och reveterat. Vackra höga fönster som släppte in mycket ljus till lägenheterna. Taket är valmat och täckt med skivfalsad plåt. Ett enkelt stilfullt hus som är karaktäristiskt för tiden 1910-talet när hus byggs i övergången mellan jugendstil och nationalromantik. Huset moderniserades 1949. Nils Liedholm hade då blivit proffs i Milan, och bidrog med medel till renoveringen. Tomten är inte stor, men Nils behövde ingen trädgård, han nötte gräset på Grännäs idrottsplats, för övrigt Östergötlands vackraste idrottsplats med utsikt över Vammarsviken.

Järnvägsgatan 8 är inte längre i familjen Liedholms ägo.

Vem var Nils Liedholm?

En megakändis från Valdemarsvik. Nils Liedholm föddes 1922 i Valdemarsvik som son till sågverkschefen Erik Fredrik Elias Liedholm (1887-1950) och Anna Kajsa Lovisa Bergman (1900-1973).

Nils Liedholm började spela för Waldemarsviks IF 1938, och gick som 24-åring över till IFK Norrköping. Laget med Nils i spetsen vann allsvenska serien två gånger. Vid sommar-OS 1948 tog Sverige guld. Samma år flyttade han till Italien.

Först spelade Nils i Milan där han blev klubbkamrat med Gunnar Nordahl och Gunnar Gren. En framgångsrik trio som blev kända som Gre-No-Li. Som lagkapten för det svenska landslaget blev VM 1958 höjdpunkten i Nils Liedholms karriär. Han gjorde finalens första mål mot Brasilien.

Efter en framgångsrik fotbollskarriär inleddes en lika framgångsrik tränarkarriär i gamla laget Milan och sedan som tränare i Roma. Borgmästaren i Rom gav Nils Liedholm från ”Vika” hederstiteln Il Baron. Smeknamnen Greven och Baronen åsyftar hans eleganta och värdiga uppträdande på planen och även utanför, vilket imponerade på italienarna. Han gifte sig med en grevinna och skaffade sig en stor vingård utanför Milano.

Nils Liedholms insatser på och utanför fotbollsplan lever kvar såväl i Sverige som i Italien. Sonen Carlo berättar att i Rom brukade man säga att påven kom först, sedan Nils Liedholm. När Nils Liedholm avled bar spelarna i fotbollslagen Milan och Roma svarta sorgband.


Ytterligare en fotbollskändis från kommunen

En annan känd fotbollsspelare från kommunen var Bengt “Julle” Gustavsson. Han föddes i Ringarum 1928, som även han gjorde internationell karriär.

Bengt började spela fotboll i Gusum och värvades så småningom till IFK Norrköping för att ersätta Gunnar Nordahl som center. Han vann bland annat OS-brons i Helsingfors 1952, Guldbollen 1953 och deltog i Sveriges finallag i VM 1958. Han hann även med några år som proffs i den italienska klubben Atalanta.

Totalt spelade Bengt 57 landskamper för Sverige och deltog i Europa-laget vid ett tillfälle. Spelarkarriären avslutades i Åtvidaberg 1965 och efter det tränade han klubben fram till 1970. Efter det följde flera tränaruppdrag, bland annat för ungdomslandslaget, Öster, Hammarby och IFK Norrköping.

Källa: Wikipedia