Havsfrun vid Fyrudden

Valdemarsviks kommun fick år 2020 en stor donation i form av en staty gjord av en välkänd konstnär, Baltasar Lobo. Statyn, som har namnet Jeune fille assise de face – Sittande ung kvinna, är placerad på en pir i Fyruddens hamn. Hon är närmare 2 meter hög, av brons med mörk patinering och tittar ut över havet där hon välkomnar alla båtgäster från långt håll.

Baltsar Lobo med sin staty "Sittande ung kvinna"Konstnären är den spanske konstnären Baltasar Lobo vars statyer finns runtom i världen och som umgicks i kretsarna kring Pablo Picasso. Vänner till konstnären bor på den närliggande ön Ämtö, och det är de som tillsammans med Baltasar Lobos systerdotter donerar statyn.

I samband med en renovering av konstnärens ateljé i Paris så fick konstnärens vän Kjell Andersson ta hand om ett par av gjutformarna som var kvar där och ta med dem till Sverige. Dessa formar har nu använts för att gjuta den sista statyn med detta motiv: Sittande Ung Kvinna. Konstnären var själv ofta i Sverige, och hans systerdotter MariCarmen har ofta besökt Ämtö och själv godkänt placeringen i förväg.

Avtäckningen skedde 2 maj 2020, och förutom Kjell Andersson med familj så var Ted Starkås, Gun Töllefssen och Martine Christensen Odenhall med från kommunen.

Statyn är indirekt kopplat till EU projektet Smart Marina, där Fyrudden byggts ut. Se mer på https://www.valdemarsvik.se/utveckling-projekt/smart-marina/

Mer om statyn: Jeune fille assise de face

  • Sv: Sittande ung kvinna
  • Konstnär: Baltasar Lobo (1910-1993)
  • Storlek: 195 x 90 x 72 cm
  • Står på sockel av svart granit
  • Vikt: Statyn 250 kg, sockel 500 kg
  • Gjord i brons med mörkbrun patina
  • Gjutning utförd av Herman Bergmans Konstgjuteri våren 2020
  • Donerad av Baltasar Lobos systerdotter MariCarmen Caballero Lobo samt Kjell Andersson med systrar, boende på ön Ämtö utanför Fyrudden.

Mer om konstnären: Baltasar Lobo

Baltasar Lobo var en välrenommerad skulptör som föddes i Spanien 1910, och avled i Paris 1993. Under under spanska inbördeskriget var han i landsflykt i Paris, och blev där vän med Picasso och skulptören Henri Laurens. År 1945 deltog Lobo i en grupputställning tillsammans med Picasso, Utrillo, Laurens, Matisse och Leger. På 50-talet växte Lobos anseende som skulptör och han fick stora offentliga uppdrag i världen. På 70-talet ställde han ut i Schweiz, Tyskland, Nederländerna, Belgien och Sverige. Lobo var sedan 1948 personlig vän till flera svenska familjer bl a med de svenska konstnärerna Liss Eriksson och Britta Reich Eriksson. Lobo kom många gånger till Sverige och hans systerdotter MariCarmen, nu donator av detta verk, besöker Sverige flera gånger per år och har själv godkänt föreslagen placering.

År 2016 donerades på motsvarande sätt en skulptur av Lobo till Stockholms Stad, då med medverkan av Föreningen Liss Erikssons Vänner.