Världsberömd staty på plats i Fyrudden

2 maj avtäcktes hon – Fyruddens egna havsfru. Valdemarsviks kommun har fått en stor donation i form av en staty gjord av en välkänd konstnär, Baltasar Lobo. Statyn, som har namnet Jeune fille assise de face – Sittande ung kvinna, är nu placerad på en pir i Fyruddens hamn. Hon är närmare 2 meter hög, av brons med mörk patinering och tittar ut över havet där hon välkomnar alla båtgäster från långt håll.

Konstnären är den spanske konstnären Baltasar Lobo vars statyer finns runtom i världen och som umgicks i kretsarna kring Pablo Picasso. Vänner till konstnären bor på den närliggande ön Ämtö, och det är de som tillsammans med Baltasar Lobos systerdotter donerar statyn.

Detta är en unik händelse med en världskänd konstnär i en liten kommun. Vi ville ha den på en central plats, där den är vänd både mot land och hav, sa Martine Christensen Odenhall vid avtäckningscermonin.

I samband med en renovering av konstnärens ateljé i Paris så fick konstnärens vän Kjell Andersson ta hand om ett par av gjutformarna som var kvar där och ta med dem till Sverige. Dessa formar har nu använts för att gjuta den sista statyn med detta motiv: Sittande Ung Kvinna. Konstnären var själv ofta i Sverige, och hans systerdotter MariCarmen har ofta besökt Ämtö och själv godkänt placeringen i förväg.

Vi är oerhört tacksamma för den här gåvan. Det är ett nytt jättefint landmärke, sa Ted Starkås vid avtäckningscermonin.

Avtäckningen skedde 2 maj 2020, och förutom Kjell Andersson med familj så var Ted Starkås, Gun Töllefssen och Martine Christensen Odenhall med från kommunen.

Statyn är indirekt kopplat till EU projektet Smart Marina, där Fyrudden byggts ut. Se mer på https://www.valdemarsvik.se/utveckling-projekt/smart-marina/