Välkomna till ”återinvigning” av Baltasar Lobos staty i Fyrudden

Den 19 juni, klockan 14:00, återinvigs Baltasar Lobos staty vid Fyrudden. På plats finns bland andra Spaniens ambassadör, konstnärens systerdotter Mari Carmen Caballero Lobo och Juan Manuel Bonet, konstkännare från Madrid.

Valdemarsviks kommun fick år 2020 en stor donation i form av en staty. Statyn, som har namnet Jeune fille assise de face – Sittande ung kvinna, är placerad på en pir i Fyruddens hamn. Hon är närmare 2 meter hög, av brons med mörk patinering och ser ut över havet där hon välkomnar alla båtgäster från långt håll.

Konstnären är den spanske konstnären Baltasar Lobo som umgicks i kretsarna kring Pablo Picasso.

I samband med en renovering av konstnärens ateljé i Paris så fick konstnärens vän Kjell Andersson, som bor på Ämtö i Valdemarsviks kommun, ta hand om ett par av gjutformarna som var kvar där och ta med dem till Sverige. Dessa formar har använts för att gjuta den sista statyn med detta motiv: Sittande ung kvinna. Konstnären besökte ofta Sverige liksom hans systerdotter Mari Carmen som besökt Ämtö och i förväg själv godkänt placeringen för skulpturen.

Inbjudan till återinvigning

Avtäckningen skedde 2 maj 2020, och förutom Kjell Andersson med familj så var Ted Starkås, Gun Töllefsen och Martine Christensen Odenhall med från kommunen. Nu när pandemins restriktioner lättat kan vi genomföra en återinvigning.

Under invigningen får vi mer information om Baltasar Lobo och hans konstnärskap tillsammans med bland andra Juan Manuel Bonet, konstkännare från Madrid, Mari Carmen Caballero Lobo, systerdotter till konstnären och Cristina Latorre som är Spaniens ambassadör i Sverige.

Representanter för Valdemarsviks kommun samt Kjell Andersson med flera från Ämtö Gård deltar också i evenemanget, som genomförs i samarbete med Spaniens ambassad i Sverige.

  • Tid: 19 juni, klockan 14:00
  • Plats: utomhus vid statyn
  • I restaurangen finns även en liten utställning med ytterligare några mindre verk av Baltasar Lobo.