Färdtjänst

Har du ett funktionshinder som är varaktigt mer än 3 månader? Medför det att du har stora svårigheter att ta dig fram och/eller att åka med allmänna kommunikationer? Då kan du vara berättigad till färdtjänst.

Behovet av färdtjänst bedöms utifrån ditt funktionshinder. Var du bor eller avsaknad av allmänna kommunikationer är inte något som är avgörande för tillståndet. Utredning och bedömning utgår från Lag (1997:736) om färdtjänst.

Avgift och biljetter

För resor upp till 25 kilometer betalar du 35 kronor per resa och för resor över 25 kilometer är kostnaden 50 kronor per resa.

30- och 365-dagarsbiljett kan du köpa till ditt färdtjänstkort hos Kiosken Freda (Rosa Huset på Storgatan).

Hjälp

Chauffören kan hjälpa dig med att bära enklare bagage till din dörr. Chauffören är aldrig skyldig att bära flera matkassar eller bagageväskor som medför flera vändor.

Behöver du hjälp med något när du sitter i bilen, under färden? Då kan en ledsagare beviljas till din färdtjänst.

Behöver du hjälp när du kommer fram till ditt resmål, till exempel som stöd för att gå eller någon som skjutsar dig i rullstolen? Då får du alltid ta med dig en medresenär. Medresenären betalar samma avgift som du gör för resan. Det ska jämställas med att man löser varsin biljett på en vanlig linjebuss.

Egna barn under 16 år får åka med utan extra kostnad.

Ansökan och tillstånd

Ansökningsformulär hittar du på startsidan för e-tjänster: Mina sidor. I Valdemarsviks kommun finns tre olika nivåer som du kan beviljas färdtjänst för.

  • Nivå A: Kommunal färdtjänst inom Valdemarsviks kommun
  • Nivå B: Länsfärdtjänst inom Östergötlands län
  • Nivå C: Färdtjänst med specialfordon, för dig som måste färdas sittande kvar  i rullstolen.