Gröna påsen

Matavfall ska kastas i en särskild grön påse som läggs inuti samma kärl som hushållssoporna. Soporna transporteras till Tekniska verken i Linköping, där de gröna påsarna genom optisk sortering avskiljs från övriga sopor. De gröna påsarnas innehåll blir sedan biogas.

Påsar delas ut eller hämtas

Du som bor i egen villa och behöver nya påsar kan knyta en grön påse runt handtaget på soptunnan så lämnar chauffören av en ny rulle med påsar vid nästa sophämtningstillfälle.

Gröna påsar finns även att hämta i Valdemarsvik på Återvinningscentralen (Bäckadalsgatan)  eller i receptionen i kommunhuset Strömsvik.

Frågor och svar om Gröna påsen

Den gröna påsen placeras i en separat påshållare. Påshållare delas ut av vår entreprenör som hämtar ditt avfall. För att undvika lukt har påshållaren inte något lock. Förslagsvis placerar du påshållaren under diskbänken bredvid din vanliga soppåse.

För att systemet ska fungera är det viktigt att endast slänga matrester i den gröna påsen. Det kan vara matrester som blivit kvar på tallriken, mat som har blivit för gammal och sådant som blir över när du tillagar mat som exempelvis potatisskal, matfett, kött- och fiskben eller kaffesump.

Du ska inte slänga förpackningar, papper, tobak, plast och sånt som ska till annan återvinning i den gröna påsen.

I sorteringsguiden kan du enkelt se vad det är som ska slängas i den gröna påsen.

När den gröna påsen är full knyter du en dubbelknut, precis som med de andra soppåsarna. Sedan slänger du den i den vanliga soptunnan.

Allt i soptunnan ska ligga i plastpåse med dubbelknut. Allt du slänger i soptunnan, även det som inte är matrester, ska vara förpackat i plastpåse med dubbelknut. Dubbelknuten är viktig för att förhindra att påsen öppnas och att lösa föremål hamnar i soptunnan. Lösa föremål ställer till problem i sorteringsanläggningen och då kommer matresterna inte till nytta som biogas.

Du som bor i villa knyter en påse (det behöver inte vara en grön påse) runt handtaget på din soptunna när du behöver nya påsar. Då kommer chauffören att lämna en ny rulle med påsar när soptunnan töms. När du sedan har fått de nya påsarna är det viktigt att du tar bort den fastknutna påsen från soptunnan.

Bor du i lägenhet är det din hyresvärd eller förening som informerar om var du hämtar nya påsar. Du kan också hämta nya påsar på vår bemannade återvinningscentral i Bäckadal i Valdemarsvik.

Nej, de gröna påsarna ingår i avgiften för sophämtningen.

Den gröna påsen är lite mindre än en vanlig soppåse. Det beror på att den kan behöva slängas lite oftare för att undvika lukt. Den har inte vanliga handtag, vilket beror på att den inte är avsedd att användas till annat än matrester.

Den gröna färgen gör att kameran i sorteringsanläggningen automatiskt kommer läsa av och sortera ut de gröna påsarna från de andra soppåsarna. Påsen tillverkas av återvunnen plast.

Nej, påsen är endast till för matrester. Dessutom skulle eventuella grus och jordrester ställa till problem i biogasanläggningen. Se i sorteringsguiden på Tekniska verkens hemsida hur du sorterar olika typer av avfall.

Du som komposterar dina matrester själv får fortsätta med det om du vill, under förutsättning att du har anmält detta till Miljökontoret. Men om du använder den gröna påsen i stället så tas både energin och näringen i tillvara eftersom det både blir biogas och biogödsel.

Påsarna håller till det de är ämnade för, det vill säga att förvara matrester. Det är dock viktigt att påsarna knyts med dubbelknut, och att inte överfylla påsarna.

Har du andra gröna plastpåsar kan du använda dem till dina hushållssopor. Den optiska sorteringen känner igen de små gröna påsarna och sorterar ut dem.

Du kan inte använda vanliga gröna påsar till matavfallet – för att sorteringen ska fungera måste matavfall kastas i den särskilda ”gröna påsen” som är avsedd för matavfall.