Håskö och Lisselö

Det vi i dagligt tal kallar Håskö är egentligen två större öar; Håskö och Lisselö. Håskö ligger norr om hamnviken och Lisselö söder om. Invid hamnviken ligger ett traditionellt skärgårdshemman med fiske, djurhållning och skogsbruk året om. Nya bryggor har byggts för att bland annat hantera timmer och sågat virke på ett rationellt sätt. På somrarna finns ofta plats för båtbesökare.

Värt att veta: Fina djupa vikar och naturhamnar finns på nordöstra sidan. Bebyggelsen ligger nära sundet till Lisselön. Här finns två sopmajor.

Hitta hit: Öster om farleden cirka 7 km (4 M) norr om Fyrudden. Du kan ta båttaxi eller åka med Östgötatrafiken hit.

Position (WGS 84):

Lat N 58°

15’ 11”, Lon E 16° 54’ 36”

Här finns:

  • Stuguthyrning (året runt) med 6 stugor har gjort det möjligt att följa livet på ön eller bara koppla av.
  • Kiosk för försäljning av det allra nödvändigaste (Sommar)
  • Bastu och två badtunnor för kroppslig och mental hygien
  • Ett bibliotek där Du lånar böcker Du inte läst eller lämnar böcker du läst.

På öarna går tamdjur i lösdrift (kor, tjur, höns). Under juni-juli är det kalvningsperiod. Dessutom finns en hel del vilt (rådjur, hjort, vildsvin). Hundar som medförs till öarna skall alltid vara kopplade – både inom och utom synhåll från gästbryggan.

Välkommen att läsa mer på: http://hasko.se/

Stort skärgårdshemman

Håskö är beläget öster om den inre farleden, mitt emot Väggö. På östra sidan av ön ligger den skyddade Hamnviken där också den bofasta befolkningen har sina bryggor och båthus. Hemmanet omfattar cirka 200 hektar med omkringliggande småöar.

Lotsar och styrmän

”Hasse i Håska” levde i mitten av 1500-talet och var som många av håsköborna lots och styrman. Öns läge utmed den stora segelleden skapade en lotstradition på ön som varade ända till år 1895.

Än idag kan man se resterna av sex lotsstugor, deras små trädgårdsland och tre bryggor på Lotsudden. Hus och bryggor har flyttats till bland annat Arkö, Kättilö och Häradskär.