Viktor Lenper – Valdemarsvikssonen

Viktor Lenper är Valdemarsvikssonen som designar silversmycken, driver egen studio för utställningar och försäljning och inte minst engagerar sig i sociala frågor.

Viktor Lenper i regnbågskavajMitt namn är Viktor Lenper, född 1994 och nyligen 28 år fyllda. Jag hade den stora turen att hamna i Valdemarsvik och här har jag bott i hela mitt liv. Här växte jag upp på Majeldsberget tillsammans med mina föräldrar och två äldre syskon. Min skolgång inleddes på Sörbyskolan och fortsatte sen på Vammarskolan. Numera bor jag strax nedanför Majeldsberget och jag jobbar sedan åtta år tillbaka med mitt egna företag, Design Viktor Lenper, där det främsta fokuset ligger på smycken designade och handgjorda av mig i silver. Utöver det har jag en studio i centrum där jag ställer ut och säljer annat hantverk och design och anordnar konstutställningar med främst lokala förmågor. Utöver det är jag också ideellt för Världens Barn och har ett styrelseuppdrag för vår lokala teaterförening. Jag brinner för välgörenhet och allas lika värde. 2016 utsågs jag till Valdemarsviks Kulturpristagare och 2020 fick jag utmärkelsen Årets Unga Företagare.

Varför inte en plats med större kulturutbud?

Jag studerade i Norrköping under mina tre år på gymnasiet men det gick utmärkt att pendla med buss så jag bodde kvar i Valdemarsvik. Man fick lära sig att bli morgonpigg och vänja sig med långa dagar men såhär i efterhand tror jag nog bara det varit en fördel jag haft nytta av senare. Förr drömde jag om Stockholm och ett liv med mer kultur, puls och intryck men när den möjligheten väl kunde förverkligas så insåg jag att det inte alls var vad jag ville – jag vill ju bo här. Dessutom tar det ju bara några timmar upp till Stockholm och efter några dagar där vill jag gärna hem till mitt trygga och lugna Valdemarsvik igen.

Hur har Viken format dig?

Att växa upp och bo i Valdemarsvik har absolut bidragit och format mig till den jag är och det jag gör idag. Ända sen gymnasietiden har jag förknippats väldigt mycket med min hemort. På gymnasiet var jag den enda från Valdemarsvik och under mitt arbetsliv har ju Valdemarsvik och främst min förkärlek för Valdemarsviken varit en central del. Jag har designat både smycken och inredningsdetaljer med just Valdemarsvikens form.

Livet i Valdemarsvik har lärt mig att inte ta något för givet, att uppskatta det lilla och att ta ansvar. Vi måste hjälpas åt för att göra skillnad. Vare sig det gäller allas lika värde, att inte skräpa ner i naturen eller att den lokala butiken inte kommer finnas kvar om vi inte handlar i den. Det är vårt gemensamma ansvar och gör vi inget själva kan vi inte kräva att någon annan ska göra något heller. Livet i en liten ort ger en synvinklar och tankeställare som många andra nog missar, tror jag. Och jag är så tacksam att jag fått spendera mitt liv här!

Det bästa med Valdemarsvik är naturen, men främst närheten till vattnet. Såväl den inre hamnen (som jag ser från mitt arbete), hela Valdemarsviken ut och så skärgården och det öppna stora havet. Och såklart Yxningen med dess vackra omgivning och natur. Jag älskar vattnet och har verkligen svårt att föreställa mig att bo på en plats där det inte finns vatten intill.