Patrick Nilsson – Konstnären

Patrick Nilsson har arbetat som konstnär hela sitt vuxna liv och tog tillsammans med sin sambo steget och flyttade från kulturliv och storstad i Stockholm till en liten gård utanför Valdemarsvik.

Patrick Nilsson KonstnärenPatrick – berätta om livet som konstnär.
Mitt vuxna liv har varit präglat av mitt yrke. Jag utbildades på Kungl. konsthögskolan i Stockholm mellan åren 92-97. Jag har varit yrkesverksam konstnär sedan jag slutade ”mejan” 1997. Det kan vara svårt under perioder att få en ekonomisk kontinuitet men jag har varit konstnär ganska länge vid det här laget och vant mig att ha ganska korta perspektiv på ekonomi. Väldigt ofta måste en konstnär ha delinkomster från andra verksamheter. Så är det även för mig. Jag arbetar också som lärare på KTH Arkitekturskola i Stockholm och som skulpturlärare på Lunnevads Konstlinje. Utöver det är jag projektledare för offentlig konst i Linköping. Min sambo har en inramningsfirma. Hon ramar åt mig och hennes övriga kunder finns faktiskt mestadels i Stockholm.

Hur såg livet ut i Stockholm, och varför Valdemarsvik?
Tidigare bodde vi i ett egnahemsradhus i Kallhäll nordväst om Stockholm. Vi köpte gården utanför Valdemarsvik 2013 och sedan hösten 2018 har vi bott här permanent. Av olika anledningar kändes det som ett ganska självklart beslut och vi är glada att vi tog steget. Vi kände inte till Valdemarsvik eller området innan vi flyttade hit – egentligen bara att Nils Liedholm kommer här ifrån. Jag brukar stanna till vid Ulf Lindes skulptur och hälsa när jag är i stan. Vi föll däremot pladask för omgivningarna när vi hittade den gård vi numera bor på. Vi saknar inte staden i stort.  Valdemarsvik har historia och kvaliteter. Jag hoppas att politikerna förstår att bevara stadens karaktär.

Saknar du något?
Jag saknar givetvis vår dotter, vännerna och kulturutbudet i Stockholm. Men livet på landet har så många fördelar jämfört med att bo i en större stad att det lätt uppväger. Sedan flytten hit har arbetet i ateljén förändrats till att handla om att avbilda min omgivning.  Eftersom jag numera sysslar med landskapsmåleri kan jag nog inte bo så mycket bättre. Allt jag behöver finns runt mig.