Vad har en gruvborr, en balkong och en hundbädd gemensamt?

Svaret på frågan är att samtliga tillverkas i Valdemarsvik. Om man inte själv är anställd eller på annat sätt i direkt kontakt med industrin så kan man lätt tro att det är en värld för sig som man inte berörs av särskilt mycket – men ack så fel man kan ha. Vi berörs alla av industrin dagligen, oavsett om vi är medvetna om det eller ej. Industrin har tillverkat balkongen på ditt hus, banan du spelar paddel på, alla delar av din tvättmaskin, och i ställkraftverket du får elen från. Den har tillverkat dina avloppsrör, din hunds bädd, alla delar till maskinen som tillverkar glasflaskan du dricker ur och tom maskinen som borrar vattentäkten där varifrån du pumpar ditt vatten. Och de tillverkas här, i Valdemarsvik.

Tack säger vi till industrin idag på Östergötlands industridag – och särskilt till våra lokala företag!

Årets industridag är på grund av pandemin framskjuten till 2022 men ett mindre digitalt event kommer att genomföras idag, den 19 oktober mellan kl 14-16. Läs mer här.

En särskild inblick ger vi idag från Ymer Production i Valdemarsvik som bland annat tillverkar hela ”karossen” till Epirocs maskiner. Ymer Production hette från början Holmbo Production AB och grundades 1977 av Bo Lundqvist och Lars Svensson. Verksamheten började på kvällstid i Bosses lada i Holmbo, något som gav bolaget dess namn. Tillverkningen fokuserades på skärande bearbetning, i första hand av ljusstakar och andra prydnadsföremål i mässing. Företaget flyttade till sina nuvarande lokaler 1995.  Ragnar Lindblad och Michael Byström blev delägare i bolaget 1996 och 2012 köpte Michael Byström samtliga aktier i bolaget. Därefter expanderade man genom att förvärva omkringliggande lokaler där produktionen idag håller till. 2017 bytte företaget namn till Ymer Production och Stefan Karlsson är idag platschef.

Ymer arbetar med  skärande bearbetning, svetsning, plåtbearbetning, ytbehandling och montering, något som för tankarna till en klassisk verkstad, men att kliva in på Ymer är som att kliva in i framtiden. Visst finns svetsar-bås och truckar men verkstaden domineras av stora datorstyrda maskiner med robotarmar som systematiskt hämtar och bearbetar materialet. De gigantiska maskinerna skär med laser genom tjocka metallbitar som om de vore av smör och bakom en skärm står några av medarbetarna på företaget och testar ett nytt datasystem där de vänder och vrider på en 3D-modell. I fabriken får man följa produktionen från råmaterial till slutlig produkt.  Och en av de slutliga produkterna går till det börsnoterade Epiroc AB, en avknoppning av Atlas Copco som tillverkar utrustning till infrastruktur- och gruvindustrin.

Stefan berättar om Ymers miljöarbete. Rester från produktionen går att sälja, kemikalier tas om hand av STENA och just nu arbetar man på att energieffektivisera och lägga upp arbetet med de energikrävande maskinerna så att Ymer sparar både energi och pengar. En plan för när och hur maskinerna används sparar både kilowattimmar och pengar som vi kan göra bättre saker för, säger Stefan.