Snickarmästare Anders Mattsson

Snickarmästare Mattsson levererar möbler till Svenskt Tenn

Att kalla dem för möbler är nog en underdrift egentligen; konsthantverk är en bättre beskrivning.

Snickarmästare Anders Mattsson med leveransklara skåp i bakgrunden

Anders Mattsson och hans kollegor svarvar, slipar, filar, putsar och passar med millimeterprecision inne i den tämligen anonyma lilla verkstaden. I över 20 år har han funnits där och det är nog inte bara för mig det varit okänt att de dyra designermöblerna som säljs på Strandvägen i Stockholm tillverkats här i Valdemarsvik.

Carl Malmstens gymnasium för finsnickare i Valdemarsvik

Anders studerade slöjdlärarseminariet i Linköping och arbetade därefter som slöjdlärare samtidigt som han bedrev eget snickeri. Att han hamnade just i Valdemarsvik var egentligen en slump. Han ordnade kurser på Carl Malmstens eftergymnasiala snickarutbildning då man från skolans håll ville skapa en gymnasial utbildning inom finsnickeri för att bättre förbereda eleverna för den eftergymnasiala utbildningen. Tanken var att starta den gymnasiala utbildningen i Norrköping men av olika anledningar hamnade den i Valdemarsvik.

Under 10 år arbetade Anders och utbildade unga finsnickare på Carl Malmstens gymnasium i Valdemarsvik. Elever antogs från hela landet och den höll hög kvalitet. Tyvärr sinade engagemanget och kassan från kommunens håll för att hålla igång skolan och den lades ned. Idag finns endast några få finsnickeriutbildningar kvar och ännu färre leverantörer som håller måttet för Svenskt Tenn.

En sparad artikel med Zound Industries VD, Pernilla Ekman, som önskar sig ett wellpappskåp

Man behöver vara något av en självplågare

Idag har Anders fyra anställda med olika bakgrund, bland annat en syrisk ung man som tidigare arbetat som frisör. ”Man behöver vara noggrann, nyfiken, lyhörd och något av en självplågare som sätter ribban lite högre än vad man tror att man klarar av” säger Anders om yrkesrollen. ”Det tar lång tid att bygga en gedigen grundkunskap innan man verkligen blir kunnig”, fortsätter han. ”Jag är helt galen i snickeri och jag har plockat upp kunskap genom erfarenheter av att svarva, snickra, göra möbler, bygga hus och det är först nu jag kan säga att jag verkligen är nöjd med det jag gör”.Wellpappskåpet under tillverkning. Formgivare Josef Frank 1954.

Verksamheten har precis utökat med större lokaler för bättre logistik och kommer inom kort utöka genom att göra mer av ytbehandlingen av möblerna på egen hand och utöka sortimentet till Svenskt Tenn.  Visst hade Anders tänkt att pensionera sig någon dag, men än är arbetet för roligt. Vi får med andra ord fortsatt glädjas åt att ha en snickarmästare på byn ett tag till.