Läderepoken vårt fokus i industriarvsrundan

Industriarvsrundan – en helg med nya ögon på Östergötlands industriarv. Flera kommuner samverkar och erbjuder olika programpunkter den 3-4 september. I Valdemarsvik lyfts arbetarna i läderindustrin fram i ljuset.

I historieböckerna kan vi läsa mycket om den svenska industrins produkter, men inte lika mycket om människorna som arbetade i produktionerna. På flera av orterna i Östergötland har industrin drivit platsens utveckling och människorna som arbetade i fabrikerna har format platserna där de arbetat och bott. Där har smeder, svarvare, gruvarbetare, textilarbetare, vävare och plåtslagare levt och verkat. Industriarvsrundan lyfter deras historier.

Under Industriarvsrundan 3-4 september erbjuds du olika upplevelser runt om i länet. Tillsammans lyfter vi fram och breddar bilden av det förflutna.

Läderepokens arbetare

– I Valdemarsviks kommun berättar vi om människorna som arbetade i Valdemarsviks forna tiders läderindustri. Här bjuder vi på en guidad tur i och genom vackra byggnader, vi visar bilder och föremål, säger Anders Forsslund, bibliotekarie i Valdemarsviks kommun, som tillsammans med Alexander Nahlbom, bibliotekarie och Valdemarsviks hembygdsförening, arbetat med att ta fram programpunkten till Industriarvsrundan.

Den som deltar i rundan i Valdemarsvik kommer att få se och uppleva läderepoken ur arbetarnas perspektiv. Hur var det att arbeta inom garveriverksamhet förr i tiden? Vilka slags arbetsuppgifter utfördes? Hur var arbetsmiljön för hundra år sedan? Arbetstider?

Fyra visningar under helgen

Visningar erbjuds vid fyra tillfällen:

  • Lördag 3/9 kl. 10.00
  • Lördag 3/9 kl. 13.00
  • Söndag 4/9 kl. 10.00
  • Söndag 4/9 kl. 13.00

Vi samlas på Garvaregatan 3, utanför entrén till biblioteket. Deltagare betalar 50 kronor per person över 20 år. Barn och unga upp till 20 år deltar utan kostnad. Betalning sker på plats med Swish eller kontant.

Mer information och kontakt

Hela programmet finns under ”Dokument” på denna sida. Valdemarsviks hembygdsförening nås via www.hembygd.se/valdemarsvik. Du kan även ta kontakt med Anders Forsslund: anders.forsslund@valdemarsvik.se.