Fokus på kreativitet och skapande i satsning på ungdomsjobb

Fokus på kreativitet och skapande i satsning på ungdomsjobb

Delta i sommarentreprenörskola för att utforska sina drömmar om eget företagande, eller kanske marknadsföra sina favoritplatser i kommunen genom text, foto eller film? Möjligheterna är många när Valdemarsviks kommun erbjuder Ungdomsjobb till sommaren 2021.

Sommaren 2021 kommer ett flertal ungdomar i Valdemarsviks kommun att erbjudas ”ungdomsjobb”. Precis som tidigare år erbjuder kommunen även feriepraktik till gymnasieelever, men ungdomsjobb är en ny satsning som riktar sig till de som är äldre och lämnat gymnasiet bakom sig. I år är det ungdomar födda 2001 och 2002 som kan söka ungdomsjobb.

– I år finns två olika ”uppdrag” att söka. Åtta ungdomar kommer kunna erbjudas att delta i ”sommarentreprenörskolan”, och ytterligare två-fyra ungdomar kommer erbjudas arbete som ”sommarkommunikatör”. Oavsett uppdrag är detta ett vinna-vinna koncept där ett antal ungdomar får viktig arbetslivserfarenhet och möjligheten att utveckla sina entreprenöriella förmågor – samtidigt som de bidrar med nya idéer och utför arbeten som såväl kommunen som näringslivet tjänar på, berättar Mikael Jonsson, praktiksamordnare i Valdemarsviks kommun.

Sommarentreprenörskola för unga med starta eget-drömmar

Sommarentreprenörskolan, SES2021, bygger på inspirerande föreläsningar som kommer att varvas med kurser i eget företagande, studiebesök på företag och olika typer av grupparbeten. Projektledare för SES2021 är Thomas Ekh, egenföretagare i Valdemarsviks kommun. Thomas har bland annat drivit turistbyrå i många år, och genom sitt företag Ekubator erbjuder han idag rådgivning inom företagande.

– Syftet är att deltagarna i ska få utforska sina egna idéer om företagande för att öka deras möjligheter att faktiskt ta steget och satsa fullt ut. Genom ett upplägg där vi blandar föreläsningar där andra entreprenörer delar med sig av sina erfarenheter, med studiebesök och grupparbeten, kommer SES2021 att ge viktiga erfarenheter. Vem vet – kanske kan vi på detta sätt bidra till att skapa nya framgångssagor för unga entreprenörer i vår kommun?, säger Thomas Ekh.

 Sommarkommunikatörer med uppdrag att marknadsföra kommunen

Några ungdomar kommer erbjudas möjligheten att som ”sommarkommunikatör” skildra besöksmål, upplevelser och aktiviteter runt om i vår kommun. Arbetsgruppen kommer att få olika uppdrag utifrån deras individuella förutsättningar. Arbetet kommer att ledas av Helena Karlsson, kommunikationsstrateg i Valdemarsviks kommun.

– Våra sommarkommunikatörer kommer få olika uppdrag som vi formar tillsammans utifrån deras kunskaper och egna idéer om vad de skulle vilja göra. Även om grunduppdraget – att marknadsföra Valdemarsviks kommun – är detsamma för alla sommarkommunikatörer, kan det ta sig olika uttryck. Någon kanske vill skriva reportage, någon kanske vill fokusera på fotografi, någon på film eller ljudinspelning. Här finns alltså stort utrymme för kreativitet och egen utveckling, berättar Helena Karlsson.

Om Ungdomsjobb

Satsningen på ungdomsjobb har möjliggjorts genom bidrag från bland annat regeringen som i år satsar 200 miljoner på ungdomsjobb. Bakgrunden är att ungdomsarbetslösheten ligger på en fortsatt hög nivå på grund av pandemin och att regeringen ser en risk för att detta kommer att drabba ungdomar både på kort och lång sikt. Insatser som stärker ungdomars etablering på arbetsmarknaden är därför fortsatt prioriterade. Stödet till kommunerna hanteras av Arbetsförmedlingen.

Sök ungdomsjobb nu!

På Valdemarsviks kommuns hemsida, under Arbete/Lediga jobb, finns mer information om de olika uppdragen. Ungdomsjobben kommer att pågå i tre veckor med start vecka 24. Ansökningstiden pågår fram till den 10 maj.

Nyfiken på SES2021? På denna sida på Ekubators hemsida kan du läsa mer och följa uppdateringar.