Valdemarsviks kommuns logotyp
Du är här: Turism / Information

Allmän turistinformation

Valdemarsvik

Valdemarsvik utsikt

Valdemarsvik är tätorten för kommunens cirka 7 600 invånare. Här finns all tänkbar samhällsservice, såsom post i butik, bank, systembolag, stormarknader och små pittoreska butiker i centrum. En för ostkusten unik höjdskillnad har tvingat en stor del av ortens bebyggelse upp på bergen. Därifrån bjuds en omättlig utsikt över centrum och den två mil långa Valdemarsviken - ostkustens enda fjord. På Salutorget bedrivs än idag torghandel. Varje år, fjärde onsdagen i oktober, är det marknad, en tradition som sträcker sig flera hundra år tillbaka i tiden.

Långa stränder och många öar

Skärgården flygbild

Valdemarsvik är nära förknippat med vatten. Här finns de sägenomspunna Gryts- och Tjusts skärgårdar med den gamla sälfångarön Harstena, fiskehamnen Fyrudden och den tidiga handelssjöfartens Skeppsgården. Valdemarsviks kommun har en nästan 700 km lång strandlinje. Den, tillsammans med många insjöar, gör att mer än hälften av kommunens yta är vatten. Vatten för bad, fiske och båtturer. Här finns också naturskyddsområden med sällsynta växter och fåglar, öppen åkermark, blomsterängar och djupa skogar med bär, svamp och vilda djur.

Skärgård och bad

Gränsö

Gryts och Tjusts skärgårdar tillhör de mest örika och vackraste skärgårdarna i Sverige och med en alldeles speciell och känslig skärgårdsfauna. Det finns flera möjligheter till båtturer, förtäring av nyrökt fisk och till övernattning i skärgårdens fiskesamhällen. Campingplatsen Ekön öppnar horisonten med sitt havsbad. Grännäs är en barnvänlig familjecamping liksom Yxningen vid den källklara insjön med samma namn. I sjöar och i havsvikar finns flera friluftsbad. Kommunens långa kuststräcka bjuder även på skyddade klipphällar och avsides sandstränder där man njuter av en egen liten strand.

Hamnar och fiske

Gästhamnen

Mitt i Valdemarsviks centrum ligger den välbesökta gästhamnen. Öster om Gryt finns kommunens fiske- och brukshamn, Fyrudden, med gästhamn, restaurang och affär. Gryts Varv vid Hummelvik, söder om Gryt, är en välutrustad marina och gästhamn med restaurang och hotell. Även på ön Harstena finns en gästhamn med  storsopmaja, kiosk, bageri och restaurang.  I skärgården råder fritt fiske med handredskap och i flera stora insjöar kan man köpa fiskekort. Kommunen har fiskebestånd av bl a gädda, strömming, ål, lax, abborre och gös.

Friluftsliv

Cyklar

Det är många möjligheter till rekreation för den som vill röra på sig. I Gryt finns en golfbana. Mellan Valdemarsvik och Gusum är den gamla smalspåriga banvallen förvandlad till en vacker cykelväg. På öar och fastland finns flera inbjudande naturreservat för långa innehållsrika naturupplevelser. För den riktigt vandringslystne går 187 km av Östgötaleden genom Valdemarsvik. Här finns fina kanotvatten, eller varför inte låta sig bäras på hästrygg genom landskapet.

Glas och mässing

Gusums mässing

I den gamla bruksorten Gusum tillverkar man mässing sedan 1600-talet. Här finns både ett bruksmuseum som berättar om mässingtillverkning förr samt två fordonsmuseer. I glashyttan, mitt i Gusums centrum, ligger den internationellt erkända glaskonstnären, skulptören och målaren Milan Wobrubas ateljé. Här får besökaren möjlighet att vara med om glasblåsning och framställning av konstglas.

Kulturlandskap

Gusums kyrka

Gusums kyrka från 1731 är den äldst bevarade i kommunen. Ringarums kyrka är drygt 50 år yngre och byggd i gustaviansk stil. Här finns bl a en vacker dopfunt i mässing från 1663. I Tryserumstrakten finns många forngravar, järn- och koppargruvor liksom flera intressanta herresäten, som Fogelviks slott från 1795 och Hornsbergs herrgård från 1844. Hembygdsgårdar och bygdegårdar finns i varje kommundel, som vissa tider håller öppet för visning av sina samlingar. Många har också utställningar av konst och konsthantverk särskilt under sommarperioden.

Sidan uppdaterad den 26 februari 2013 Skicka kommentar

Kontakt

  • Valdemarsviks Turistbyrå Turistcenter i Valdemarsvik Telefon 0123-122 00

    Storgatan 16
    615 30  Valdemarsvik

Valdemarsviks Kommun 615 80 VALDEMARSVIKTel: 0123-191 00Fax: 0123-191 04

Besöksadress: Storgatan 37. Skicka E-post till kommunen: