Vilma och Lina driver två av kommunens färskaste företag Hårlagret 1 och Singing Nails

Vilma Johansson och Lina Andersson driver två av kommunens färskaste företag Hårlagret 1 och Singing Nails. Vilma öppnade sin frisörsalong Hårlagret 1 i mars och Lina slog upp portarna sin nagelsalong Singing Nails för bara några dagar sedan, den 1 december. Båda är uppväxta i Ringarum där de nu också driver sina verksamheter.

Hårlagret 1 ligger i det gamla Boråslagret, som det kallades förut. Lina berättar om hur hon som liten gick till Jerry som drev en mix av elhandel och godisaffär i lokalen. Hos Jerry kunde man köpa storpack med godis, vilket var populärt. Vilma har med hjälp av sin sambo och far renoverat hela lokalen, öppnat upp de stora fönstren mot gatan som var igenspikade när hon först besökte lokalen. Nu är det ljust men betsade trädetaljer, plåtlister runt fönstren i industriell stil och vitmålat original-tak. Mitt i rummet har Vilma dekorerat med tegel från det gamla tegelbruket i Ringarum som en liten hyllning till bygdens historia.

Även Lina har jobbat hårt med att renovera sin lokal som ligger i Smörgåsshoppen mitt i byn. För Lina är det inte första gången hon driver eget. 2018 gick hon en nagelteknologutbildning och startade därefter nagelsalong hemma. ”Jag byggde upp en kundkrets men det blev inte bra att ha verksamheten i hemmet. När jag började fundera på att starta upp igen så tänkte jag – antingen gör jag det ordentligt eller så gör jag det inte alls” berättar Lina. ”Målet är att kunna göra det här på 60-70% och fortsätta med mitt jobb på LSS-boendet på Gamla Landsvägen där jag stormtrivs”.

Bära eller brista
Båda är ense om att de har haft inställningen bära eller brista när de startat upp sina företag. ”Fungerar det inte så får jag väl göra något annat, tänkte jag” säger Vilma, som inte kunnat drömma om hur väl det mottagits att hon startat upp sin salong på orten. ”Tillgängligheten och närheten till Norrköping, Söderköping, Åtvidaberg och Linköping, men framför allt ett gott renommé är helt avgörande för att vi har återkommande kunder” enas de om. ”Att starta eget är läskigt men värt det – många är nog rädda för den ekonomiska delen med bokföring, deklaration, moms och sådant. Det går att ta hjälp med det så att man får ägna sig åt det man är bra på” säger Vilma.

Hjärta för Ringarum
“Jag har bott längs med hela E22, Norrköping, Söderköping, Ringarum och Gusum” skrattar Lina. ”Jag älskar Ringarum, det är en liten ort här ute på landet där vi känner varandra och där vanligt hederligt folk bor – det är tryggt” fortsätter hon. Vilma instämmer; “Jag skyddar Ringarum som om det vore mitt eget barn, det är fint här och det är kul att vi näringsidkare håller ihop och hjälper varandra”.