Var rädd om avloppet!

Tillhör du dem som brukar låta våtservetter och annat våtstarkt papper slinka ner i toalettstolen? Då är det dags att tänka om. Fulspolandet kan bland annat leda till omfattande reparationer och påtvingade dyra investeringar på ledningsnätet, i pumpstationerna och på reningsverken vilket till slut kan påverka din avgift.

I Valdemarsviks kommun har vi fått allt större problem med våra avlopp eftersom allt fler spolar ner sådant som inte ska spolas ner i toaletten.

– Vi ser en kraftig ökning av skräp i avloppen. Skräpet kan stanna i fastighetsägarens eget avlopp, men det kan också nå reningsverket där det orsakar problem och kostsamma reparationer, reparationer som måste bekostas genom höjda avgifter, berättar Claes Boman, chef för vatten och avfallsenheten i Valdemarsviks kommun.

Våtservetter och hushållspapper orsakar problem

Det är bara kiss, bajs och toalettpapper som ska spolas ner i toaletten, men allt mer våtservetter, tops och andra plastprodukter hamnar också i avloppet. Jämfört med vanligt toalettpapper löser skräp inte upp sig under sin färd mot avloppsreningsverket och kan därför orsaka stopp både i hemmen, i pumpstationerna och på reningsverket.

– Vanligt toalettpapper löser sig lätt i vatten och kan därför spolas ner i våra avlopp. Men våtservetter och hushållspapper är exempel på sådant som inte löses upp av vatten. Ett enkelt sätt  att undvika stopp i det egna avloppet, eller problem i kommunens avloppsystem, är att ha en papperskorg i badrummet för våtservetter och annat skräp. Det är både bättre för miljön och plånboken, säger Claes Boman.

Film och bild: Mitt Sverige Vatten & Avfall