Snöröjning

Nu har vintern anlänt på riktigt och återigen är det dags för snöröjning, en verksamhet som varje år skapar stort engagemang. Nedan har vi sammanställt lite information kring prioriteringar och åtgärder när det kommer till snöröjning och halkbekämpning.

Prioriteringar vid snöfall: Vi har fastställt tydliga prioriteringar för snöröjningsinsatserna. Högsta prioritet ges åt räddningstjänst, busstationer, skolor, vårdinrättningar samt gång- och cykelvägar. Därefter riktas fokus mot det övergripande gatunätet för att säkerställa smidig trafik och tillgänglighet.

Startpunkt och påverkande faktorer: Normalt sett påbörjar vi snöröjning när snötäcket når 5 cm på gång- och cykelvägar samt 7 cm på gator. Emellertid tar man hänsyn till temperatur och andra förhållanden. Vid exempelvis blötsnö, där det förväntas kallare väder, blir det nödvändigt att röja även mindre snömängder för att förhindra bildandet av en farlig isskorpa. Arbetsstarten anpassas också efter prognosen, och vi strävar efter att invänta snöfallets slut innan man påbörjar röjningsarbetet.

Åtgärder vid ishalka: Backar och andra kritiska platser saltas men halkbekämpningen kan även kompletteras med sandning i vissa fall. Andra områden förses med sand.

Uppmaning till vägsamfälligheter: Vägen ska hållas farbar för trafik med motorfordon och underhållas på sådant sätt att nödvändiga transporter kan genomföras rationellt och trafiksäkerheten inte äventyras. Vi uppmanar vägsamfälligheter att snöröja så tidigt som möjligt vid snöfall.

Ny arbetstidslag gäller: Den nu gällande arbetstidslagen kan ge direkt påverkan när det kommer till snöröjningen. Det mindre gatunätet kan förväntas få vänta lite längre om det blir ihållande snöfall.

Tänk på dig egen säkerhet: Uppenbart för de flesta men många väntar alldeles för länge med att byta däck trots att prognosen varnar om minusgrader och snöfall. Enligt lag ska ditt fordon ha vinterdäck eller likvärdig utrustning från 1 december om det är vinterväglag. Det kan även vara bra att använda broddar, hälfotsskydd, helfotsskydd, fotbladsskydd eller likande hjälpmedel om du ska ge dig ut. Särskilt på morgonen då det kan frysa på under natten trots mildare väder.

Vikten av reflexer: Vi vill även betona vikten av att använda reflexer. Trots gatubelysning är det inte alltid självklart att man syns väl, särskilt vid hållplatser och andra områden där barn rör sig. Skolskjutschaufförer rapporterar emellanåt svårigheter att upptäcka barn utan reflexer, vilket understryker behovet av att använda dessa för att öka synligheten.