Ringarum i fokus

Med jämna mellanrum kommer notiser från Bolagsverket att nya bolag startat i Valdemarsviks kommun. I de flesta fall finns en e-post kopplat till bolaget och jag har gjort det till en vana att skicka iväg ett mail för att hälsa välkommen. För några veckor sedan gjorde jag denna procedur och fick svar från en ung man vid namn Oskar som startat ett bolag med skogsbruk och naturturism i Sverkersholm utanför Ringarum. Kombinationen natur och besöksnäring i sig är spännande och minst sagt i tiden. Jag åkte dit och hälsade på.

Vackert beläget vid sjön Tjen (eller Ken) finns numera ett fåtal ställplatser för husbil att hyra för den som söker lugn och avskildhet. Oskars visioner framåt kretsar kring kvalitet framför kvantitet, både avseende skogsbruket och i hans idéer om naturturism kring fiske, skog och vatten. Hans familj kommer från Sverkersholm och i husen runt i kring bor släktingarna. Oskar syster driver bland annat lantbruket och sysslar också delvis med stuguthyrning.

På väg hem mot Valdemarsvik igen svänger jag förbi caféet Guldkorn och Smulor och inredningsbutiken Hemma hos Elsa, ytterligare två mer eller mindre nystartade företag. Helén och Eva-Lena har båda egna historier och drivkrafter till varför de startat sina företag. Gemensamt är att de har hjärtat i Ringarum och tror på tillväxt i orten. Det är de inte ensamma om. På sistone har orten även berikats med en ny frisör och en ny nagelterapeut.

Även kommunen tror på Ringarum, något som syns bland annat genom kommunens förvärv av en större fastighet i Sörby där det ska tas fram detaljplaner för bostäder. Själv har jag hört talas om ”förbifart Söderköping” lite för länge för att det ska väcka några större reaktioner, men nu verkar det ändå vara nära. Förbifarten kommer innebära att det blir mer förutsägbart hur lång tid det kommer ta att pendla till Norrköping eller vidare och efterfrågan på bostäder förväntas öka i just Ringarum. Det verkar dock som att trycket på bostäder i Ringarum redan är högt. Det mesta som läggs ut till försäljning tycks gå åt. Ett samtal med Niklas Fränding på Svensk Fastighetsförmedling i Valdemarsvik bekräftar uppgiften men han medger samtidigt att det inte kommer ut så många bostäder till försäljning, vilket ytterligare ökar trycket på de som faktiskt läggs ut (ödehusinventering någon?).

Nästkommande näringslivsråd den 27 oktober kommer att hållas på Värdshuset Rasta i Ringarum och då kommer även plan-och byggchef Aline att presentera kommunens planer för den nyförvärvade fastigheten. Är du som företagare intresserad av att delta är du välkommen att skicka en förfrågan till mig. Platserna är begränsade och vi följer pandemiläget och Folkhälsomyndighetens råd.

Kommunbesök på GrålleklubbenKommunbesök på Grålleklubben i Ringarum. Foto: Hans Andersson

Foto från Sverkskog Anders Sköld.