Nya sjömacken är nu i hamn

Sommaren 2020 var det många båtägare som saknade den tidigare sjömacken i Valdemarsvik. Tack vare ett unikt trepartssamarbete har den nya macken nu invigts.

Sjömack har tidigare funnits i Valdemarsviks hamn. Dåvarande ägare upphörde med verksamheten under 2020, varför det under förra sommaren uppstod stor efterfrågan av en möjlighet att tanka i Valdemarsvik.

– Vi sökte efter olika möjligheter och lösningar med privata aktörer. Nu har vi äntligen kunnat ro i hamn en lösning där kommunen äger macken, A100 upplåter marken och Ostkusten energi arrenderar macken av kommunen och även har driftsansvaret, berättar Karl Öhlander, kommundirektör, Valdemarsviks kommun.

En ny placering vid marinan A100

Den nya sjömacken är belägen vid marinan A100 intill Grytsvägen, i närhet till gästhamnen i Valdemarsvik. En fördel på flera sätt jämfört med tidigare placering, bland annat säkerhetsmässigt då tankbilar och tankstation inte längre finns mitt i centrum. Vid en enkel ceremoni under onsdagen den 30 juni invigdes den nya sjömacken som direkt därefter fick stå till tjänst när Kenneth och Margareta Krohn lade till vid den nya bryggan.

– Det här är så bra och viktigt för Valdemarsvik, och ger ännu en anledning att åka in hit. Det finns mycket att göra inne i Valdemarsvik och nu går det även att tanka, vilket är viktigt för oss som gärna tar sjövägen, säger Kenneth Krohn som passar på att fylla tanken ordentligt.

Invigning med bandklippning

Jonas Gustafsson på Ostkusten Energi och Anton Lundström på A100 klippte med gemensamma krafter bandet som hölls uppe av kommunens representanter på plats, Jenny Elander Ek, kommunalråd och Karl Öhlander, kommundirektör.

– Det är naturligtvis viktigt att det finns en sjömack i Valdemarsvik. Det är en god service som vi nu kan erbjuda genom samarbete med A100 och Ostkusten energi. Jag vill tacka alla parter som på detta sätt fått till en långsiktig och bra lösning som gynnar såväl invånare som besökare, säger Jenny Elander Ek, kommunalråd (C).