Närproducerat på Offentliga måltidens dag

Närproducerad mat var huvudtemat för Valdemarsviks kommun som deltog i firandet av Offentliga måltidens dag. På plats i Folkets hus i Valdemarsvik fanns kommunalråd, tjänstepersoner och Vammarskolans elever som förutom närproducerat nötkött från Bjursund även fick provsmaka vilt från Mossebo.

– Jag tycker att det är roligt att uppmärksamma det arbete som vår kostenhet gör och det goda samarbete vi har med våra leverantörer. Genom Offentliga måltidens dag visar vi vad som finns i närområdet och vilken styrka det är att kunna erbjuda närproducerat och vilt på menyn, säger Jenny Elander Ek, kommunalråd (C) i Valdemarsviks kommun.

Offentliga måltidens dag infaller den tredje torsdagen i oktober varje år. Dagen har instiftats av Måltidsakademien och kallades inledningsvis Måltidens dag. Sedan 2020 har EU-projektet MATtanken gått in i samarbetet som nu riktas mot offentliga måltider.

Genom Offentliga måltidens dag lyfts offentlig måltidsverksamhet fram, det vill säga den mat som lagas till barn på förskolor, elever i skolor och till alla de som får omsorg och vård på särskilda boenden, genom hemtjänst eller på sjukhus.

Olika teman runt om i landet

Firandet sker genom att offentliga måltidsverksamheter i hela landet visar upp sin verksamhet på olika sätt. Förra året bidrag ca 120 kommuner/regioner med olika aktiviteter för att fira dagen.

Det är andra året som Offentliga måltidens dag genomförs, och i år deltar Valdemarsviks kommun. Varje kommun skapar sina egna evenemang och har olika teman.

– Vi i Valdemarsviks kommun lyfter i år fram det arbete vi gör för att öka mängden närproducerade livsmedel i de måltider vi lagar. Att köpa mer av det som produceras nära är en viktig målsättning för oss, berättar Karin Pettersson.

Lokala producenter på plats

Vid Valdemarsviks kommuns firande av Offentliga måltidens dag stärktes budskapet om ett ökat fokus på det närproducerade genom att flera representanter från leverantörer i trakten deltog. På plats var Mossebo Gårdsbutik & Rökeri samt Bjursunds slakteri.

– Vi inledde samarbetet för ett år sedan ungefär, då Karin började som kostchef på kommunen. Inledningsvis testade vi vildsvinsfärs, vilket togs väl emot, berättar Jörgen Rolf från Mossebo Gårdsbutik & Rökeri som gärna lyfter fram det miljösmarta i samarbetet med kommunen. Djuren kommer från skogen och jägare i trakten lämnar djuren direkt till Mossebos egna vilthanteringsanläggning. Där provtas alla produkter och varje vecka veterinärbesiktigas alla djur. Transporterna blir korta i alla led.

– Vi tycker att det är roligt att Valdemarsviks kommun strävar efter att utöka samarbetet med lokala producenter. Inför framtiden ser vi att allt fler uppskattar oss småskaliga producenter. Vi är stolta över vår djurhållning och över de produkter vi levererar som håller hög kvalitet och ger en bättre smakupplevelse, säger Martin Johansson från Bjursunds slakteri.

Provsmakning av lokala delikatesser

Utöver dagens närproducerade måltid med kött från Bjursund bjöd Jörgen från Mossebo på tre olika produkter från Mossebo för provsmakning.

– Idag bjuder vi på kebab på nötkött, rökt vildsvin och hjortkorv. Hur korven tas emot av skolbarnen vet jag inte, men jag tror nog att de kommer gilla den, avslutar Jörgen Rolf från Mossebo.