Mat med mening: Vi har firat Offentliga måltidens dag

I torsdags förra veckan hyllade vi Offentliga måltidens dag, en dag då hela Sverige enas för att uppmärksamma betydelsen av de tre miljoner skattefinansierade måltider som serveras varje dag inom förskola, skola, vård och omsorg i vårt land. Mer än var tionde måltid i en människas liv är en offentlig måltid, och det betyder mycket mer än bara mat i magen.

Offentliga måltider främjar god hälsa, utjämnar socioekonomiska skillnader, ger struktur åt dagen och skapar möjligheter för värdefulla möten och samtal. Dessutom har offentliga måltider en strategisk funktion på lokal, regional och nationell nivå. De är en del av arbetet för att stärka inhemsk matproduktion, uppnå miljö- och klimatmål och ingår i vår nationella krisberedskap.

I Valdemarsvik tog vi tillfället i akt och firade med närproducerade läckerheter och gott sällskap. På menyn serverades följande:

Höstgryta med närproducerade ingredienser: Tillagad med Östgötagris och rotfrukter från Östergötland, serverad med kokt potatis och mjukt bröd från Östgötalimpan.

Äppeldessert: En söt avslutning på måltiden som serveras till förskolor, skolor och äldreboenden.

Dessutom välkomnade vi ett par av våra politiker till matsalen i Folkets Hus samtidigt som Vammarskolans elever åt lunch. De fick möjlighet att samtala med elever och delta under lunchen. Det är en möjlighet att stärka dialogen och förståelsen mellan våra lokala beslutsfattare och de som arbetar hårt för att servera näringsriktig mat till våra invånare.

–Jag hade förmånen att besöka Offentliga måltidens dag i Folkets Hus, och jag måste säga att det var en mycket trevlig och givande upplevelse med fin inramning. Det märktes att det låg engagemang bakom firandet. Under mitt besök fick jag möjligheten att tala med flera elever och det var uppenbart att måltiderna som serveras i skolan är uppskattade, berättar oppositionsråd Lars Beckman (S), som besökte Vammarskolans matsal dagen till ära.

–Offentliga måltider är en grundläggande del av vårt samhälle och har en betydande inverkan på våra invånares liv. Jag förstår att det kanske inte alltid är möjligt att göra varje måltid till allas favorit, men på det stora hela råder ett gott omdöme bland eleverna när det kommer till måltiderna, avslutar Beckman.