Hållbarhetspris till Valdemarsvik

Hållbarhetspris till Valdemarsvik

Baltic Sea Region Sustainable Tourism Award till Valdemarsvik

Valdemarsviks kommun har blivit utsedd till en hållbar destination vid 2020 års Baltic Sea Tourism Forum i Litauen. Bakom priset står Östersjörådet (Council of the Baltic Sea States, CBSS) samt ekonomi- och innovationsdepartementet i Litauen.

30 olika destinationer, organisationer och företag från de 11 medlemsstaterna i Östersjöområdet hade skickat in motiveringar till varför just de var hållbara. Bidragen bedömdes av en expertjury på 11 personer från sju länder. Valdemarsvik tog hem tredjeplatsen av kategorin destinationer, efter estländska Pärnu och Saaremaa.

– Det är otroligt roligt att Valdemarsvik blir internationellt uppmärksammat för våra miljösatsningar i framförallt skärgården. En ren och välmående skärgård är angeläget för en hållbar framtid men är också viktigt för vårt näringsliv i och med den betydelse skärgården har för framförallt besöksnäringen, säger Jenny Elander Ek, kommunalråd (c).


Motiveringen till utmärkelsen för Valdemarsvik lyder i översättning:

Valdemarsvik med sina knappt 8000 invånare på svenska ostkusten, har genom flertalet gemensamma insatser mellan privat och offentlig sektor tagit en aktiv roll för att minska nedskräpning och utsläpp i Östersjöskärgården. Det pågår där ett stort antal projekt och initiativ som i slutändan ska göra kommunens vision att 2025 vara Östersjöns ledande miljökommun sann. Strandstädarkartan, projekt med att få bort spökgarn ur havet samt den nya miljöstationen på Harstena är bara några exempel som tydligt visar att Valdemarsvik menar allvar med visionen.

Utmärkelsen offentliggjordes på Baltic Sea Tourism Forum som i år hölls helt digitalt. Utmärkelsen ska kunna inspirera andra destinationer och områden att ta efter en del av de goda initiativ som Valdemarsvik gör.