Gusumklass vann andrapris i nationella ”Pantresan”

Pantameras tävling ”Pantresan” har under sina 16 år engagerat 120 000 skolelever runt om i landet. Under året deltog över 1 200 klasser i tävlingen, där klass 2-3 i Gusums skola tog hem andrapriset.

– Klassen hade precis börjat arbeta med källsortering och hållbar utveckling när Pantresans tävling annonserades. Vi beslutade oss för att gå med vilket ledde till ett fördjupat engagemang för miljöfrågor, berättar Maria Lönnroth, lärare, årskurs 2-3 i Gusums skola.

Pantresan är ett utbildningspaket och en skoltävling för årskurs F-6 som utgår från läroplanen och ordnas av Pantamera. Tanken är att öka intresse och kunskap bland unga om pantning och hållbarhet. Genom Pantresan blir eleverna dessutom goda ambassadörer, både hemma och bland kompisarna.

– Pantresans filmer och testpanelens utmaningar utmanade oss. Arbetet med att fundera kring avsnitten och de tillhörande frågorna gjorde eleverna väldigt medvetna om hur viktigt det är att arbeta med miljöfrågor för att det även i framtiden ska finnas djur och natur på vår jord, berättar Maria.

Gusums miljöhjältar firar

Den 20 december avgjordes tävlingen där Gusumklassen fick andrapriset som består av 5000 kronor.

– Vi bestämde oss tidigt för att om vi vinner så skulle vi skänka pengar till en organisation för att på så sätt bidra till att hjälpa utrotningshotade djur. Så det kommer vi att göra med en del av vinsten. Vi kommer också ha liten fest i klassen för att fira och sen får vi se vad vi hittar på. Eleverna har under arbetets gång börjat kalla sig Gusums Miljöhjältar och det är de verkligen, avslutar Maria Lönnroth.

Foto: Pantamera AB, Apelöga