Grön rehabilitering för ett bättre liv

Först skapas tryggheten och förtroendet. Därefter formas planen för att nå en meningsfull tillvaro och ett gott liv. Inom projektet Försteg Grön rehabilitering får personer som står långt från arbetsmarknaden nya möjligheter att lyckas.

Det är en helt fantastisk junimorgon när Mats Fredriksson hälsar välkommen till Holmtebo gård för att berätta mer om projektet Försteg Grön rehabilitering. Mats arbetar inom Valdemarsviks kommun och har mångårig erfarenhet av att arbeta med personer som står långt från arbetsmarknaden. Att bryta negativa mönster och verka för goda rutiner och en fungerande vardag med meningsfull sysselsättning är målsättningen för deltagarna även i detta projekt.

– Varje deltagare har sina unika förutsättningar, styrkor och mål. Jag, mina kollegor och vår arbetsterapeut jobbar tillsammans kring varje person för att skapa den bästa lösningen för just den personen, berättar Mats.

Med gården som bas

Att Mats tar emot på Holmtebo gård är ingen slump. Gården ägs av privatpersoner, men är en viktig plats för projektet.

– Här ägnar vi mycket tid med våra deltagare. Att vistas i den här miljön, bland djur och natur med människor som ser och stöttar – det ger jättemycket. Här finns ju inte bara vi som är arbetsledare i projektet, utan även Elisabeth och Johan som driver gården är mycket engagerade och finns till hands för våra deltagare, berättar Mats.

Teamet i projektet skapar band till varje deltagare. Han beskriver hur viktigt det är att läsa av deltagarna, och låta processen ta tid. Att tro att utveckling kan stressas eller pressas fram är fel. Det handlar om att bygga upp en trygghet och ett förtroende. När det finns på plats kommer även framstegen.

– Jag har en enorm respekt för våra deltagare och de ansträngningar de gör. De ger mig också så mycket glädje och energi tillbaka, vi har roligt tillsammans. Vissa dagar spenderar vi här, med att utfordra hästar eller göra rent i boxar. Andra dagar kan vi vara i vår trädgård, ta en promenad, eller sitta och prata. Successivt bygger vi upp en stabil grund att stå på, där varje deltagare ska känna att de har en meningsfull tillvaro och ett gott liv, berättar Mats.

”Vi har plats för fler”

Projekt Försteg är ett samarbete mellan flera kommuner och Region Östergötland. Mats berättar med stor inlevelse om projektet och vill gärna att fler upptäcker möjligheterna som finns.

– Vi har plats för fler deltagare. Känner du att du, eller någon i din närhet, skulle må bra av att delta i projektet går det bra att höra av sig till oss. Projektet är en stor möjlighet att finna en ny väg i livet, med stöttning från mig och mina duktiga kollegor, avslutar Mats.