Digital filmpremiär med minister på plats

Måndagen den 19 april 2021 bjöd Valdemarsviks kommun in till en digital filmpremiär. Förutom att se filmen ”Integrationsåterbäring” fick deltagarna även lyssna till Eva Nordmark, arbetsmarknadsminister, Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötlands län och  Jenny Elander Ek, kommunalråd, som alla kommenterade filmen och integrationsarbetet från sina olika perspektiv.

Filmen ”Integrationsåterbäring” skildrar fyra olika projekt som drivits i Valdemarsviks kommun under de senaste åren; ”Flykting söker bonde”, ”Förberedande trafikutbildning”, ”Adoption för integration” och ”Eget företagande”. Men filmen berättar även om människorna bakom projekten – och människorna som deltagit i dem, såväl nyanlända som näringsidkare, tjänstepersoner på olika myndigheter och andra samarbetspartners.

– Jag skulle vilja börja med att säga hur glad och stolt jag är över alla som deltagit i projekten, alla vänner och kollegor från näringslivet, föreningslivet och kommunen. Integration är ett lagarbete och vi hade aldrig hamnat där vi är idag om vi inte gjort det tillsammans, sa Jenny Elander Ek, kommunalråd i Valdemarsviks kommun.

– Stoltheten över att kunna försörja sig själv och nå gemenskap och delaktighet i samhället lyser verkligen igenom i den här filmen. Det var också mycket fint att se de gröna näringarna och de möjligheter som skapas genom samverkan med det lokala näringslivet. Jag tror att det är en viktig nyckel för att lyckas. Det som också lyste igenom tydligt är jämställdhetsperspektivet och det gladde mig extra mycket att ni lyfte fram insatserna för att främja att fler tar körkort. Jag tar med mig Valdemarsvik som ett exempel för andra kommuner, sa Eva Nordmark, arbetsmarknadsminister.

Finansiering från Länsstyrelsen

Filmen, liksom flera av integrationsprojekten som genomförts i Valdemarsviks kommun, har finansierats av Länsstyrelsen i Östergötlands län. Ett av projekten, den förberedande trafikutbildningen, startade i Valdemarsvik men har under det senaste året även genomförts i andra kommuner i länet. Det var ett exempel på vikten av samverkan som vår landshövding lyfte fram, liksom behovet av att sprida goda exempel.

– Vad glad jag blev när jag fick se den här filmen. Vi behöver fler positiva exempel på lyckad integration, och det är roligt att vi genom den här filmen kan sprida våra goda exempel till andra delar av landet också. Vi behöver fler berättelser som lyfter fram enskilda individer, som visar riktiga människor av kött och blod och inte bara siffror i statistiken. Här vittnar enskilda individer om hur de lyckats komma in i samhället och det är den typen av framgångssagor vi behöver berätta om oftare, sa Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötlands län.

”Vi blundar inte för integrationsutmaningar”

Deltog under premiären gjorde även två deltagare från de olika integrationsprojekten och Valdemarsviks kommuns integrationssamordnare Djamal Hamaili som inledde filmpremiären med en kortare presentation. Djamal deltog också i filmen där han delade med sig av sitt arbete för integration i Valdemarsviks kommun, ett arbete som präglas av nytänkande, kreativitet och förmågan att se möjligheter.

– Vi blundar inte för integrationsutmaningar. Vi förnekar inte heller att det finns problem i vårt samhälle. Men vi får inte vända blicken från det som fungerar. Idag finns många nyanlända som känner skuld och vill ge tillbaka. Det har vi förstått, och vi ger dem möjligheter att göra det, säger Djamal Hamaili i filmen.


Vill du se mer?

Den digitala filmpremiären har spelats in och kommer att textas för att därefter delas i olika kanaler. Men filmen ”Integrationsåterbäring” kan du se redan nu. Den är 14 minuter lång, och finns  i sin helhet här, óch på kommunens Youtubekanal. På Youtube finns även några kortare sammanfattningar av de olika projekten. Dela gärna vidare om du vill dela med dig av det arbete vi gör tillsammans i Valdemarsviks kommun.