Bli SMSlivräddare du också!

Är du utbildad i hjärt- och lungräddning? Då kan du också bli SMSlivräddare för att hjälpa till när någon drabbas i ditt närområde.

SMSlivräddare är en tjänst som syftar till att öka chansen till överlevnad vid hjärtstopp utanför sjukhus. Genom tjänsten kan frivilliga med kunskaper i hjärt- och lungräddning snabbt vara på plats och göra livräddande insatser vid plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus.

När ett 112-samtal om misstänkt hjärtstopp kommer in till SOS Alarm skickas ett larm ut till de SMSlivräddare som befinner sig i det aktuella området. Syftet är att kunna påbörja hjärt-lungräddning så fort som möjligt och få en hjärtstartare på plats i väntan på ambulans.

Den som larmas får vägbeskrivning fram till den hjälpbehövande. För att ytterligare öka chansen till överlevnad larmas SMSlivräddare även till närliggande hjärtstartare som finns registrerad i Sveriges Hjärtstartarregister.

Bli SMSlivräddare du också!

För att bli SMSlivräddare krävs att du är över 18 år och har gått en kurs i hjärt- och lungräddning i närtid. Registreringen sker direkt i en app som kan laddas ner från appstore eller google play. När du registrerat dig ingår du i ett system av frivilliga livräddare och får ett larm om du befinner dig i närheten av någon med ett misstänkt hjärtstopp. Du anger själv om du kan acceptera larmet eller inte. Läs mer och ladda ner appen SMSlivräddare för att registrera dig.

Om tjänsten

Tjänsten SMSlivräddare drivs genom ett samarbete mellan SOS Alarm och Heartrunner Sweden AB och finns i och med att Region Östergötland anslutits. Östergötland har redan nu över 1 400 registrerade livräddare och totalt i landet finns drygt 54 000 registrerade livräddare.