Anledning att fira? Dessa restriktioner gäller.

Här hittar du samlad information om gällande begränsningar för att genomföra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med anledning av pågående pandemi.

Vad gäller för privata firanden?

Det är inte tillåtet att hyra ut lokaler till privata sammankomster med fler än åtta deltagare. Det kan bland annat handla om studentfester, födelsedagskalas, bröllopsfester, dop- och begravningskaffe. Det gäller även om alla deltagare är vaccinerade mot covid-19.

Privata firanden i hemmet eller den egna trädgården räknas vanligtvis inte som allmän sammankomst eller offentlig tillställning. Här är det upp till var och en att ta sitt ansvar. Följ rekommendationerna, fira utomhus, håll avstånd och håll er till en mindre krets av människor. Det är inte läge att samlas till stora fester. För vaccinerade gäller samma regler för andra.

Vad gäller för utspring, studentflak och partybussar?

Studentutspring på skolor och skolgårdar räknas inte som offentlig tillställning och omfattas inte av ordningslagen eller den tillfälliga covid-19-lagen.

Studentflak, studentkortege och motsvarande är tillfälligt förbjudet. Att fira studenten ombord på en partybuss räknas som en privat sammankomst och går under samma regelverk som när någon hyr en lokal för privata fester. Det innebär att bussarna inte får hyras ut till fester eller firanden för fler än åtta personer.

Det är den som hyr ut lokalen, exempelvis partybussen, som ansvarar för att den inte används till en privat sammankomst med fler än åtta deltagare.

Vad gäller när människor samlas i parker?

Om någon har arrangerat en folksamling i en park eller annonserat samlingen som ett event så kan det bedömas som en allmän sammankomst/offentlig tillställning. Då gäller speciella anpassningar för antal deltagare från 1 juni. Du ser vilka begränsningar som finns i rutan på denna sida.

Att människor samlas i en park eller liknande på ett sätt som inte är organiserat ses istället som en folksamling. Det är ändå viktigt att var och en tar sitt ansvar och följer de allmänna råden och rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten – att hålla avstånd, begränsa sina kontakter med andra och agera på ett smittsäkert sätt.

Det finns möjlighet för en kommun att besluta om förbud mot att vistas på vissa platser vid risk för trängsel, exempelvis en park eller en badplats. Tänk på att det är den som anordnar en tillställning som förväntas hålla sig uppdaterad om vad som gäller.

Mer information hos Folkhälsomyndigheten:

Folkhälsomyndighetens nyhet om småskaligt studentfirande

Riktlinjer inför studentexamen 2021 på Folkhälsomyndighetens webbplats

Vad gäller för studentflak och partybussar på sidan Frågor och svar om covid-19 på Folkhälsomyndighetens webbplats