”Det betyder jättemycket för mig”

För Ali var det en självklarhet att börja arbeta på covid-enheten. För att få bidra och hjälpa till i en extrem situation. Hans val att arbeta med covid-19-sjuka kan ifrågasättas av hans omgivning, men en säkrare arbetsplats eller miljö kan han inte tänka sig.

Ali Haidari är undersköterska och har sedan några år jobbat i hemtjänsten i Gusum. När frågan gick ut i kommunen om någon kunde tänka sig att gå över till covid-enheten i Valdemarsvik var han inte sen med att hoppa på. Nu arbetar han och nio andra på kommunens nya covid-enhet med att ta hand om de som har insjuknat i covid-19. Det finns åtta rum på covid-enheten, som har inrättats i en av Vammarhöjdens avdelningar.

– För mig var det självklart att börja jobba här. Att ta hand om människor och känna att jag verkligen gör nytta, det känns jättebra.

Allt gick väldigt snabbt när behovet av en egen covid-avdelning uppstod i kommunen. Frågan om det fanns någon som ville jobba skickades ut och Ali var en av de som svarade ja direkt. Bara någon dag senare var de igång.

En annorlunda arbetsmiljö

Det är onekligen en speciell miljö att jobba i. Bara att gå igenom en skyddssluss för att komma in till sin arbetsplats är en ny upplevelse. Att sedan arbeta hela dagen i munskydd och heltäckande skyddskläder för att därpå duscha av sig och sprita sig innan man går hem är också nytt för många av dem som arbetar här.

– Jag är inte orolig för min egen skull, däremot har jag inte berättat för mina föräldrar än om var jag arbetar just nu. Helt enkelt för att de inte ska börja oroa sig. De kommer inte läsa det här heller så det är lugnt att prata om. När allt det här är över, då kommer jag berätta. Men just nu känns det bara onödigt att ge dem något mer att oroa sig för.

Stärkt av ett starkt team

Att dagligen arbeta med människor som är svårt sjuka är påfrestande på många sätt. Men en sak Ali inte oroar sig över är att själv bli smittad. Med alla säkerhetsrutiner och all skyddsutrustning är det svårt att tänka sig en säkrare miljö säger han. Då är det värre att gå in i en affär. Trots att det är mycket som är tungt just nu håller sig Ali positiv med hjälp av sina kollegor. Mitt i allt kan de prata om det som sker och ser till att hålla humöret uppe. Det är inte mycket mer än en månad sedan de började arbeta ihop men de har redan hunnit bli ett starkt team. Samtidigt är de sårbara i och med att det finns för få vikarier. Det behövs fortfarande mer personal till vården i kommunen, inte bara på den här enheten.

Ali påpekar att det kan vara svårt att se nu, men att en dag kommer det här vara över och då kan vi andas ut. Vi är bara inte där riktigt än. För alla som sliter inom vården här och på andra enheter är det tufft i vanliga fall, läget vi har nu är extremt.

– Jag och mina kollegor jobbar med att rädda liv. Vi gör så gott vi kan för att de sjuka ska ha det så bra som möjligt. Vi måste värna våra äldre, speciellt i nuläget. Och glöm inte oss som sliter inom vården när allt det här är över.

Ali avslutar med en önskan om att få fler att hjälpa till. Han vill också att hans och hans kollegors insatser inte glöms bort när allt detta är över, utan att vi tar tillvara de kunskaper som utvecklats, liksom de nya team och samarbeten som tagit form. De är viktiga för framtiden.

Text: Cornelia Hedendahl, Valdemarsviks kommun