Kommunens covid19-enhet: ”Unika erfarenheter i en unik situation”

– Jag har aldrig jobbat med något som känts så viktigt. Inte någon gång under hela mitt yrkesliv.
Det säger Michael Bastian, undersköterska på Valdemarsviks kommuns egna covid-enhet.

Covid-enheten är en separat och isolerad del av Vammarhöjdens äldreboende. Här arbetar undersköterskor, sjuksköterskor, vårdbiträden, fysioterapeuter och arbetsterapeuter från kommunen. Samverkan sker löpande med Region Östergötland och läkaransvaret finns på vårdcentralen i Valdemarsvik. Här finns åtta rum och personalen som arbetar med patienter här, arbetar inte någon annanstans nu.

Ett utvecklande uppdrag

– Vi arbetar här hela tiden. Vanligtvis arbetar vi inom andra verksamheter i kommunen. Några kommer från hemtjänsten, några från LSS och från äldrevården. Vi har alla själva valt att arbeta här, berättar Lina Bohlin och Michaela Weisby, som liksom Michael är undersköterskor.

Alla tre är överens om att detta är det viktigaste jobbet de haft. Delvis för att det medför utveckling och ny kunskap, delvis för att det är en spännande verksamhet som skiljer sig markant från det de vanligtvis jobbar med. De får vara med i något världsomfattande och helt unikt.

– Vi har aldrig tidigare upplevt något liknande. Coronaviruset och den globala pandemin har tillfört nya perspektiv. Och nya rutiner som påverkar arbetsmiljön. Att arbeta med skyddsmaterial på detta sätt är helt nytt för oss, berättar de.

Vi behöver bli fler kollegor

Idag består gruppen av tio medarbetare, men fler resurser behövs. Nu söker kommunen fler som vill bidra till det viktiga arbete som sker här på covid-enheten. Lina, Michael och Michaela ger sin bild av de viktigaste egenskaperna deras kollegor behöver ha.

– Vi behöver dig som har ett öga för vård och omsorg. Det är viktigt att vara van vid vård av äldre, för att ha förmågan att se de små och snabba förändringarna i patienternas mående. Covid19 är en svår sjukdom med ett oförutsägbart förlopp. Du måste bevaka och vara närvarande hela tiden.

De berättar om svåra situationer och ett arbete som är jobbigt, men också givande. De berättar om fantastiska möten med patienter. De berättar om känslan som infinner sig då de får finnas nära, trösta och hålla handen.

– Det här är det viktigaste jobbet jag har haft. Ingen dag är den andra lik. Det är så givande och vi känner alla att vi gör skillnad och hanterar en unik situation på ett fantastiskt sätt. Här är vi ett tajt team som verkligen arbetar tillsammans, avslutar Michael.


Bilden: Michael Bastian i skyddsutrustning inne på kommunens covid-enhet. Foto: Lina Bohlin, Valdemarsviks kommun