En utställning om jätteviktiga saker

Tisdag den 3 mars öppnar utställningen OBS! Jätteviktigt! som består av 140 konstverk av alla kommunens 4 och 5-åringar. Genom konsten har barnen fått ge uttryck för vad de tycker är viktigt.

Min bror är jätteviktig, tycker Rajan. Kärlek är viktigt, menar Sigrid. Emil tycker att det är viktigt att borsta tänderna, medan Omar tycker att det är viktigt att ha ett hus. När 140 barn i åldrarna 4 och 5 år får uttrycka vad de tycker är viktigt sprudlar de av idéer. Det finns inga rätt eller fel när barnen processar sina tankar. Stora och små frågor får samma utrymme.

Under ledning av Mika Liffner, Kulturskolan Valdemarsviks kommun, och Stellan Ekegren, konstnär, har barnens tankar om vad som är viktigt omsatts till kreativa uttryck. Projektet är en del i Skapande förskola, och inleddes med inspiration i form av föreställningen OBS! Superviktigt! av Minna Krook.

– 140 barn har sett föreställningen och därefter deltagit i de workshops vi anordnat runt om på kommunens förskolor. Vi har diskuterat i grupper och släppt barnen loss i att tänka kring vad de tycker är viktigt, berättar Mika och Stellan.

Resultatet är häftigt och sätts nu samman till en utställning om det viktigaste barnen vet; så som tandborstning, lördagsgodis, blommor, kärlek, hem och familj.

– Det är så roligt att få sätta samman allt det som barnen skapat i denna utställning. När vi är klara kommer hela rummet vara klätt med barnens målningar. Vi är så tacksamma för att vi kunnat göra detta och för att vi nu genom denna utställning får ta del av barnens värld och allt som de tycker är jätteviktigt, avslutar Mika och Stellan.

Om utställningen

  • 140 bilder av lika många barn i åldrarna 4 och 5 år
  • Utställningen visas den 3 mars-27 mars 2020 i Valdemarsviks bibliotek
  • Öppet under bibliotekets öppettider
  • Fri entré