Information som skickats till föräldrar inför återgång till skola och förskola fredag 20 september

Idag skickas information ut till vårdnadshavare via förskolornas och skolornas kommunikationskanaler. Här finns en sammanfattning av informationen på svenska och arabiska.

Hej
Vi hoppas att ni har haft en bra dag hemma, även om omständigheterna är väldigt tråkiga. Här kommer mer information om vad vi arbetat med idag, och om hur vi organiserar oss inför att skolorna och förskolorna öppnar igen imorgon, fredag 20 september.

Idag har vi i personalgruppen träffats på enheterna för att samla oss och enas kring hur vi lägger upp arbetet framåt. Vi har även gått igenom rutiner för hur vi hanterar yttre och inre hot mot våra förskolor och skolor. Redan igår enades vi om att, som en försiktighetsåtgärd, ha väktare vid våra enheter, och vi har idag fått bekräftelse på att vi kommer att ha väktare på plats under morgondagen och under hela nästa vecka. Idag har vi genom samarbete med andra avdelningar och kommunens Sektor Stöd & Omsorg även säkerställt att vi kommer att ha fler vuxna i verksamheten imorgon. Rektorerna kommer också ställa in andra åtaganden för att fokusera på att finnas till hands för att bemöta den oro som finns.

Vår bedömning i går var att vi behövde få tid att kraftsamla och säkerställa att våra elever och vår personal känner sig trygga i förskolorna och skolorna. Därför fattade vår kommunchef Monika Hallberg beslutet att stänga samtliga kommunala förskolor och skolor idag. Vi gör idag bedömningen att det var ett klokt beslut, även om Polisen gjort en annan bedömning av det hot som inkom. Säkerhet och trygghet är centrala för oss. Både elever och personal har rätt till en trygg och lustfylld lärmiljö.

(I de utskick som gjorts från förskolorna och skolorna finns även specifik information om hur arbetet organiseras på respektive enhet. Den texten finns inte med här i nuläget.)

Ytterligare information

Sedan hotet blev känt har rykten och spekulationer florerat via media och i sociala medier. Vi förstår att det finns en stor efterfrågan efter mer information och särskilt om exakt hur hoten är formulerade. Hotet var mycket kortfattat och vi har förmedlat det vi har kunnat. Vi har haft en dialog med Polisen i detta arbete. Valdemarsviks kommun kommunicerar enbart utifrån de åtgärder vi valt att vidta och hur vi arbetar framåt. Vi kommenterar inte andra uppgifter. Frågor som rör det brott som begåtts, hotens beskaffenhet eller liknande hanteras av Polismyndigheten. Här kan du läsa mer om vad de kommunicerat kring händelsen tidigare idag.

مرحباً!

نأمل أن تكونوا قد قضيتم وقت جيد مع أطفالكم في المنزل, على الرغم من أن الظروف مزعجة للغاية.

إليك المزيد من المعلومات حول ما كنا نقوم بالعمل عليه خلال هذا اليوم ، وكيف قمنا بتنظيم أنفسنا قبل العودة للمدرسة مرة أخرى غدًا ، الجمعة 20 سبتمبر.

الأشخاص العاملين في المدرسة إجتمعوا اليوم من أجل التخطيط لكيفية مواجهة الظروف المماثلة. ولقد قمنا بدراسة  الروتين المناسب لمواجهة أية تهديد داخلي أو خارجي يستهدف رياض الأطفال أو المدارس. ومنذ الامس بدأنا بالتخطيط لذلك. وقررنا كإجراء وقائي  أنه يجب أن يتواجد عنصر من عناصر الشرطة في مكان وحدتنا. وحصلنا على اليوم على التأكيد بأن عنصر من عناصر الشرطة سيكون متواجد في مدرستنا إبتداء من يوم غد. واليوم بالتعاون مع القطاعات الأخرى في كومون فالديمارشفيك و قطاع الأمن والأمان,قررنا انه سيتواجد أيضاً العديد من الأشخاص البالغين في مدرستنا. بالإضافة الى أن مدراء الأقسام سيقومون بوضع العديد من الإلتزامات الأخرى للتأكد من أنه يوجد التجهيزات المناسبة لمواجهة أيه قلق .

 كان تقييمنا بالأمس أننا نحتاج إلى قضاء بعض الوقت في شحذ طاقتنا وضمان شعور طلابنا وموظفينا بالأمان في رياض الأطفال والمدارس. لهذا السبب قررت مديرة البلدية مونيكا هالبرج إغلاق جميع رياض الأطفال والمدارس التمهيدية اليوم. نحن نرى أن هذا القرار كان قرار حكيم, على الرغم من أن الشرطة أجرت تقييماً آخر للتهديد الذي جاء.

ولكن الأمن والأمان أمران أساسيان بالنسبة لنا. ومن وجهة نظرنا يحق لكل من الطلاب والموظفين الحصول على بيئة تعليمية آمنة ومليئة بالرضا.

توضيح بعض المعلومات

منذ أن جاء التهديد كثرت الشائعات والتكهنات من خلال وسائل الإعلام ووسائل التواصل الاجتماعي. نحن نفهم أنكم ترغبون بالحصول على المزيد من المعلومات وخاصة حول كيفية صياغة التهديدات. كان التهديد قصيراً وبشكل مختصر. ولقد نقلنا لكم ما بوسعنا. ولقد قمنا بأجراء حوارًا مع الشرطة بخصوص هذا الأمر.

بلدية فالديمارشفيك تقوم بالعمل من خلال المعلومات التي لديها والإجراءات والتدابيرالتي قررت اتخاذها  وكيفية الإستمراربها.  نحن لا نقوم بالرد على المعلومات الأخرى. يتم التعامل مع الأسئلة المتعلقة بالتهديد أو ما شابه ذلك من قبل هيئة الشرطة.