Valdemarsviks kommuns logotyp
Verktyg
Du är här: Boende & Miljö / Trafik & Resor / Färdtjänst

Färdtjänst

Har du ett funktionshinder som är varaktigt minst 3 månader och som medför stora svårigheter att ta dig fram och/eller att åka med allmänna kommunikationer? Då kan du vara berättigad till färdtjänst. 

Medhjälpare

Om du inte kan klara av resandet i färdtjänstfordonet utan hjälp så kan en ledsagare beviljas till din färdtjänst. Om ditt behov av hjälp är utanför fordonet, exempelvis för att du ska klara av att gå eller om du behöver hjälp att ta dig fram i din rullstol, så får du alltid ta med dig en medresenär. Medresenären betalar samma avgift som du gör för resan. Det ska jämställas med att man löser varsin bussbiljett om ni hade åkt med allmänna kommunikationer. Egna barn under 16 år får åka med utan kostnad.

Chauffören kan vid behov hjälpa dig till och från din bostad, i och ur fordonet samt bära enklare handbagage. Chauffören är inte skyldig att bära flera matkassar och/eller större bagage som medför flera vändor.

Bedömning

Färdtjänst bedöms endast utifrån ditt funktionshinder. Var du bor eller avsaknad av allmänna kommunikationer är inte något som inkluderas i bedömningen. Utredning och bedömning utgår ifrån Lag (1997:736) om färdtjänst.

Tillståndsnivåer

I Valdemarsviks kommun finns tre olika nivåer som du kan beviljas färdtjänst för:

Nivå A
Färdtjänst inom Valdemarsviks kommun kallas kommunal färdtjänst. Dessa resor sker i huvudsak efter en fastställd tidtabell.

Nivå B
Färdtjänst inom Östergötlands län, benämns länsfärdtjänst.

Nivå C
Resa med specialfordon (färdtjänstbuss) om du till exempel är rullstolsburen. 

Ansökan finns på kommunens blankettplattform. Den hittar du på startsidan, det grå rutan till höger, där det står Mina sidor, E-tjänster och blanketter. Är det första gången du ansöker om färdtjänst så behöver vi ett läkarintyg som styrker ditt funktionshinder.

Frågor? Kontakta Kristina Hörnqvist 0123-191 53

Sidan uppdaterad den 29 augusti 2017

Kontakt

  • Trafiksamordnare Kristina Hörnqvist Telefon 0123-191 53

Valdemarsviks Kommun 615 80 VALDEMARSVIKTel: 0123-191 00Fax: 0123-191 04

Besöksadress: Storgatan 37. Skicka E-post till kommunen: