Valdemarsviks kommuns logotyp
Verktyg
Du är här: Stöd & Omsorg / Integration / Fadder

Fadder

Vill du ställa upp som fadder för att göra det lättare för nyanlända flyktingar och invandrare att komma in i lokalsamhället? Du avsätter några timmar i månaden för att träffa en person eller familj och utbyta erfarenheter och kunskap.
 
Som nyanländ flykting eller invandrare är det inte alltid lätt att komma i kontakt med svenska familjer. Man får börja om från början med nytt språk, ny kultur och nya människor. Man behöver och vill träffa och få kontakt med svenska familjer för att lättare komma in i samhället, lära sig språket och kanske även få tips om utbildning och jobb. Ett socialt nätverk som också består av svenska familjer är av stor betydelse för att förstå och bli delaktiga i det som vårt Svenska samhälle kan erbjuda. Din insats kan betyda mycket.

Intresseanmälan - bli fadder

Anmäl ditt intresse till oss om du vill blir fadder. Du kan använda blanketten intresseanmälan (finns till höger) eller kontakta oss per telefon.

Vad innebär det att vara fadder?

Fadderverksamheten bygger på integration genom personlig kontakt. Den ska vara ett ömsesidigt utbyte som präglas av frivillighet och respekt.
Som fadder ställer du upp ideellt som kontaktperson för en flykting eller invandrare.
Du blir ett stöd och en länk till det svenska samhället. Du introducerar och guidar den nyanlände i lokalsamhället. Kommunikation sker (helst) på svenska.
Faddrar och flyktingar/invandrare matchas utifrån gemensamma intressen och erfarenheter.
 
Ni träffas på fritiden, pratar, umgås och gör saker tillsammans. Ni bestämmer själva hur ofta och hur länge ni ska ha kontakt.
Ni kan tillsammans exempelvis gå på café, luncha, gå på bio eller andra kulturevenemang.
Ni kan ta en promenad en timme varje vecka eller gå till biblioteket, göra en utflykt eller hjälpa till med läxor eller utöva någon sport. Kort sagt, vad som helst som ni tillsammans kommer överens om.

Att ställa upp som fadder kan vara något för dig som:

  • Vill få inblick i andra kulturer och möta människor som du annars inte skulle möta.
  • Vill träffa en flykting med samma yrke, utbildning eller intresse.
  • Vill bidra till att nya flyktingar kan känna sig välkomna till Valdemarsviks kommun.
  • Vill ge dina barn chansen att träffa vänner från andra länder
Sidan uppdaterad den 8 december 2010 Skicka kommentar

Valdemarsviks Kommun 615 80 VALDEMARSVIKTel: 0123-191 00Fax: 0123-191 04

Besöksadress: Storgatan 37. Skicka E-post till kommunen: