Valdemarsviks kommuns logotyp
Verktyg

Nils Liedholm 1922-2007 – en legendarisk idrottsman från Valdemarsvik

Nils Liedholm, ”Lidas” föddes den 8 oktober 1922 i Valdemarsvik. Han avled i sitt hem Villa Boemia i Cuccaro, Monferrato, Italien den 5 november 2007.

Cuccaro Villa Boemia
Cuccaro Villa boemia

Hedersmedborgare i ValdemarsvikDet är nog ingen överdrift att påstå att Nils Liedholm  är den genom alla tider mest välkände valdemarsviksbon. Även om han större delen av sitt liv verkade och bodde i Italien. I samband med hans 80-årsdag, 2002, utnämndes Nils till hedersmedborgare i Valdemarsvik. 

Sina första år bodde Nils på Grännäs Gård. På sin väg till och från skolan passerade han varje dag Grännäs idrottsplats med dess kritlinjer och fotbollsmål.

Här stannade han ofta en stund och fantiserade om framtiden och fotboll

 

Som tioåring flyttade gossen Nils till Järnvägsgatan 8. Där fanns många smågrabbar och tillsammans bildade de Järnvägsgatans IF, ivrigt påhejade av den lokale sporthandlaren Tage Karlsson. Fotboll spelade man uppe på höjden, på den så kallade ”Slätta”. Järnvägsgatans IF gick så småningom upp i Valdemarsviks IF, och blev dess officiella pojklag.

Nils var vid denna tid en liten spinkig, fräknig och rödhårig grabb som led av sviterna efter engelska sjukan. Men han var envis och flitig. Förutom fotboll tränade han friidrott; slägga, spjut, kula, stav- och längdhopp. För att ytterligare bygga upp sin fysik ägnade han sig också åt tyngdlyftning och boxning och under vintrarna åt bandy och skidåkning.

Vid sexton års ålder, 1938, debuterade han i Valdemarsviks IF:s representationslag. Det var så det började, det som skulle komma att bli en lysande fotbollskarriär

 Valdemarsviks IF, 1942

Valdemarsviks IF, 1942. Nils står som trea från vänster i övre raden.

Till säsongen 1943/44 flyttade Nils till Norrköping för spel i IK Sleipner. Säsongen 1946/47 debuterade han för IFK Norrköping. Det blev inget SM-guld den första säsongen, tio matcher och fem mål räckte inte till en plats bland de elva som fick guldmedaljerna. Sin andra säsong i IFK var han helt ordinarie och med sina 10 mål på 19 matcher var han starkt bidragande till att klubben för fjärde året i rad blev svenska mästare.

RekordmagasinetNils Liedholm hann med ytterligare en säsong i IFK, 1948/49, innan han sommaren 1949 lämnade Norrköping för proffsspel i italienska Milan. Fram till 1961 spelade han 359 matcher för Milan och gjorde 81 mål. Under hans tid i Milan vann klubben ligan inte mindre än fyra gånger.

Tillsammans med Gunnar Nordahl och
Gunnar Gren utgjorde han den fruktade
innertrion ”Gre-No-Li".

Nils var med i det lag som tog OS-guld i London 1948. Sedan hindrades han i många år av amatörbestämmelserna innan han återigen kunde vara med som lagkapten för det svenska landslag som tog VM-silver på hemmaplan 1958. Totalt spelade han 23 A-landskamper och gjorde 12 mål.

Efter sin aktiva karriär blev Nils kvar i Italien och inledde en mycket framgångsrik ledarkarriär i flera italienska klubbar. Han vann ligan med Milan 1979 och med Roma 1983. På meritlistan finns också tre italienska cuptitlar och en Europacupfinal med Roma. Bland Liedholms adepter kan nämnas Carlo Ancelotti, Fabio Capello, Paolo Maldini och Bruno Conti.

Trots sina stora framgångar i den internationella storfotbollen fanns Valdemarsvik alltid i hans hjärta. På frågan om Valdemarsviks betydelse svarade Nils i en intervju för några år sedan  - Jag har alltid känt för att komma hem till Sverige, Valdemarsvik och Järnvägsgatan 8. Det är här jag har mina rötter. Det är också viktigt att min italienska familj känner sitt svenska ursprung. Att min son och hans söner får uppleva ”mitt” Sverige och ”mitt” Valdemarsvik.
 
Han släppte heller aldrig sitt intresse för fotbollen i Valdemarsviks IF. Vid sina återkommande besök i Valdemarsvik missade han inte gärna en träning eller
match med ”sitt” pojklag.

I Valdemarsviks IF´s regi startades 2004 en ungdomscup, Nils Liedholm Cup, till hans ära. Cupen vänder sig till pojkar och flickor i åldrarna 13-16 år.

Nils Liedholm och pojklag

 Nils Liedholm

 

 

 

 

Sidan uppdaterad den 9 februari 2010 Skicka kommentar

Valdemarsviks Kommun 615 80 VALDEMARSVIKTel: 0123-191 00Fax: 0123-191 04

Besöksadress: Storgatan 37. Skicka E-post till kommunen: